Mikä Hertta on?

Hertta on verinäytteeseen perustuva testi, joka mittaa sydän- ja verisuonitapahtumien kuten sydänkohtaus ja aivoinfarkti riskiä. Hertta-testillä voi määrittää myös riskin sairastua tyypin II diabetekseen.

Miksi testi kannattaa tehdä?

Tunnistaaksesi kohonneen sydänkohtausriskin ja riskin sairastua tyypin II diabetekseen ajoissa. Hertta ennustaa lähivuosien (1-10 vuotta) sy­dänkohtaus- ja diabetesriskiä, ja mitä aikaisem­min riski havaitaan, sitä paremmin siihen on mahdollista vaikuttaa. Riski ei välttämättä näy kohonneena kolesterolina tai muina tunnettuina vaaratekijöinä, mutta voi selvitä Hertta-testillä.

Muuttamalla elämäntapoja ja ruokavaliota voi­daan usein pienentää sairastumisriskiä. Riskiä voi myös pienentää lääkemuutoksilla ja tehos­tamalla seurantaa. On mahdollista harkita myös muita toimenpiteitä riskin vähentämiseksi.

 

Kenelle Hertta-testi sopii?

Hertta-riskitesti sopii henkilöille, joilla on sukurasitteena sydän- ja verisuonitauteja, kuten sepelvaltimotauti, korkea kolesteroli, diabetes, korkea verenpaine tai oireina rintakipuja, hengenahdistusta, väsymystä, hengenahdistusta ja rytmihäiriöitä. Testi sopii myös henkilöille,  joilla epäillään sukurasituksen vuoksi tai muusta syystä olevan kohonnut riski tyypin II diabetekseen

Hertta-testin avulla voidaan myös arvioida sepelvaltimotautipotilaiden riskiä saada uusi kohtaus ja kolesterolilääkkeitä käyttävien hoidon riittävyyttä. Huolimatta kolesterolia alentavasta lääkityksestä sydänkohtauksen riski voi olla kohonnut, jolloin puhutaan jäännösriskistä. Tämän jäännösriskin Hertta tunnistaa.

Mitä jos riskini on kohonnut?

Mikäli sydänkohtauksen ja/tai diabeteksen riskisi on kohonnut, jatkotoimenpiteistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Lääkäri arvioi tilanteen ja toimenpiteet aina tapauskohtaisesti. Riskiä alentavat elämäntapamuutokset, kuten tupakoinnin lopettaminen, ruokavalion muuttaminen, liikunnan lisääminen ja stressin vähentäminen. Hoitomuotoja ovat myös lääkehoidon aloitus tai sen optimointi. Tapauskohtaisesti voidaan harkita tarvetta rasituskokeelle tai sepelvaltimoiden kuvantamiselle.


Rajoitteet

Hertta antaa tilastollisen riskinarvion. Matalat pisteet testissä eivät sataprosenttisella varmuudella tarkoita sitä, ettet tulisi saamaan tulevaisuudessa sydänkohtausta tai diabetesta. Kaikista hoitomuutoksista tulee  aina keskustella lääkärin kanssa. Älä lopeta lääkitystäsi vaikka Hertta-testin tulos olisikin matala. Matala riskitaso voi johtua esimerkiksi saamastasi hoidosta. Riskinarvio peilaa näytteenoton hetkistä tilaa, mikäli elämäntapoihin tai hoitoihin tulee muutoksia voi se vaikuttaa riskiin. Riski voi myös kasvaa iän myötä.


Tieteelliset julkaisut keramideista ja Hertta-testistä löytyvät Tiede -sivulta.