15.12.2016Jaa:

Työikäisten suomalaisten kuolleisuus on laskenut

Helsingin Sanomat julkaisi mielenkiintoisen artikkelin 28.1.2017 suomalaisten kuolleisuudesta ja sen muutoksista.

Voimme olla ylpeitä kansanterveytemme menestystarinasta. Artikkelissa mainitaan, että nykyään työikäisistä kuolee vuosittain alle puolet siitä, mitä vielä 40 vuotta sitten. Artikkelin mukaan työikäisten kuolleisuus on parantunut Suomessa selvästi nopeammin kuin useimmissa muissa maissa, olemme päässeet keskivertotasolle.

Sydän- ja verisuonitautikuolemat ovat vähentyneet eniten elintapojen parantuessa. Siitä huolimatta emme voi vielä paukutella henkseleitä vaan sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen kansantautejamme. Artikkelin mukaan lähes neljäsosa työikäisten kuolemista johtuu edelleen sydän- ja verisuonitaudeista. Näistä työikäisten kuolemista valtaosa olisi ehkäistävissä.

Ennaltaehkäisyn kannalta tärkeää olisi tunnistaa vakavassa riskissä olevat henkilöt ja kohdentaa toimenpiteet heihin. Sydänkohtausriskitestillä on mahdollista tunnistaa henkilöt, jotka ovat vakavassa sydänkohtauksen tai sydänkuoleman riskissä. Heidän riskiin voisi vielä vaikuttaa ja ennaltaehkäistä vakavia tapahtumia.

Lue Helsingin Sanomien artikkeli tästä