03.09.2017Jaa:

Penkkiurheilijankin on hyvä huolehtia kunnostaan

Koripallon EM-kisojen ollessa meneillään on hyvä muistaa, että penkkiurheilijankin on hyvä pitää huolta kunnostaan.

Penkkiurheilu on periaatteessa rauhallista puuhaa, mutta hyvä fyysinen kunto suojaa jännityksestä aiheutuvien reaktioiden vaikutuksilta. Penkkiurheilun aiheuttama jännitys lisää stressihormonin määrää, nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä.

Saksassa tehdyssä tutkimuksessa on havaittu jalkapallon MM-kisojen vaikuttavan sydämen häiriöihin. Saksan maajoukkueen kotipelipäivinä poliklinikoilla hoidettiin kaksi kertaa enemmän sydäninfarkteja ja rytmihäiriöitä kuin normaalipäivinä.

Myös Oulun yliopistossa on tehty tutkimus jännittämisen vaikutuksesta katsojien verenkierron säätelyyn ja sydämen toimintaan jääkiekko-otteluiden aikana. Oululaisen tutkimuksen mukaan jännitys alkaa nousta jo noin tuntia ennen ottelun alkua ja jatkuu vielä ottelun jälkeenkin tunnin verran ennen kuin elimistön toiminta tasaantuu.

Penkkiurheilun aiheuttama jännitys lisää verenpainetta ja sykettä sekä vähentää sydämen sykkeen vaihteluita. Lisäksi veressä olevan stressihormonin määrä lisääntyy, mikä voi heikkokuntoisilla lisätä sydänongelmien riskiä. Stressihormonin erittyminen lisää sydänkohtauksen riskiä, mutta suomalaisen tutkimuksen mukaan hyvä fyysinen kunto voi suojata sydäntä ongelmilta.

Jännittäviä kisoja katsottaessa verenpaine saattaa ajoittain jopa tuplaantua, mikä rasittaa sydäntä. Suomalaisessa tutkimuksessa huomattiin myös, että sepelvaltimotautipotilaiden reagointi poikkesi selvästi terveiden reagoinnista.

Kaikkein paras keino millä voi varautua jännittäviin kisoihin, onkin kohentamalla omaa kuntoaan. Tämä tosin kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen kisoja. Tutkimuksissa on huomattu, että penkkiurheilun haittojen estämiseen ei auta edes katsomisen lopettaminen. Epätietoisuus lopputuloksesta aiheuttaa samanlaisen stressireaktion.

Fyysisen kunnon lisäksi kohtausriskiä voi pienentää myös parantamalla elintapojaan, kuten lopettamalla tupakoinnin. Mikäli näihin kisoihin ei ehtinyt treenata itseään kisakuntoon, voi seuraaviin kisoihin valmistautua aloittamalla kuntoilun jo nyt hyvissä ajoin. Ja kannattaa muistaa, että pienikin määrä liikuntaa on parempi kuin ei ollenkaan.