23.03.2018Jaa:

Hertta-testi saatavilla nyt myös julkisella puolella!

Hertta on otettu käyttöön julkisen terveydenhuollon laboratoriossa Fimlabissa. Fimlabin laboratoriot palvelevat julkista terveydenhuoltoa  Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä, joiden alueella asuu noin miljoona suomalaista. Julkisen terveydenhuollon valmius ennakoida sydänkohtauksia ja diabetesta paranee.

Hertta mittaa vakavan sydäninfarktin tai sydänkuoleman riskiä ja nyt samalla analyysillä mitataan myös riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Julkisella puolella testiä ei käytetä automaattisesti, vaan hoitava lääkäri voi kirjoittaa lähetteen asiakkaalleen.

Sydän- ja verisuonisairaudet ja diabetes ovat suomalaisten kansantauteja. Niiden ennaltaehkäisyssä on Suomessa parannettavaa. Sydäntaudit aiheuttavat lähes puolet työikäisten kuolemista. Testillä voidaan helposti yhdellä kertaa määrittää molempien sairauksien riski. Tarkemmalla testauksella ja sen jälkeisillä tehostetuilla hoidoilla voidaan säästää yhteiskunnan varoja ja vähentää työkyvyttömyyspäiviä. Tämän vuoksi kansanterveydellinen potentiaali on huomattava.

Lue Aamulehden koko artikkeli tästä.