08.10.2018Jaa:

Hertta-testi vauhditti Hannelen, 55, elämäntapamuutosta: ”Motivaatio terveydestä huolehtimiseen on suuri”

55-vuotiaalla lahtelaisella Hannele Myllyniemellä on sukurasitteena korkea kolesteroli, verenpainetauti ja riski sairastua sepelvaltimotautiin. Hänen kolesteroliarvojaan on seurattu tiiviisti yli kaksikymmentä vuotta ja kolesterolilääkkeitä hän on syönyt jo muutaman vuoden ajan.

”Lääkkeiden ansiosta arvot ovat pystyneet hallinnassa, mutta sopivien lääkkeiden löytäminen oli vaikeaa.”

Hän oli lukenut aiemmin, että kaikilla kolesteroli ei ole vaarallista. Hän halusi selvittää sydän- ja diabetesriskitesti Hertan avulla, että ovatko kolesterolilääkkeet toimineet riittävän hyvin.

Kun Hertan tulokset tulivat, se oli Hannelelle yllätys.

”Testin tulos oli 7, mikä tarkoittaa kohonnutta riskiä. Lääkäri kertoi, että normaaleilla 55-vuotiailla suomalaisilla on noin 10 prosentin riski saada sydänkohtaus. Minulla vastaava prosenttiluku oli 12.”

Rasvaiset ruoat vähemmälle, päiviin lisää liikuntaa

Vaikka lääkärin mielestä tilanne ei ollut hälyttävä, Hannele huolestui. Testin jälkeen hän on lisännyt päiväohjelmaansa liikuntaa, päivittäisiä kävelylenkkejä ja kuntosalitreenejä, sekä viilannut ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan. Rasvaiset ruoat ovat jääneet vähemmälle, sydänmerkkituotteet on otettu päivittäiseen käyttöön ja lautaselle päätyy aiempaa useammin kasviksia.

Kolesterolilääkkeistä löytyi hänelle sopiva ja viime vuoden lopulla hän otti käyttöön myös verenpainelääkkeet. Ensi syksynä hän aikoo mennä uudestaan Hertta-testiin, jotta selviää, onko elämäntapamuutoksesta ollut apua.

”Tavoitteena on saada tulokseksi 3–5 eli keskitason riski. Uskon, että vuoden aikana muutoksia on jo tapahtunut”, hän sanoo.

Terveys on mietityttänyt Hannelea jo pitkään, sillä suvussa on korkeaa kolesterolia, sydänkohtauksia sekä verenpaine- ja sepelvaltimotautia. Hänen läheisistään moni on kuollut nuorena, mikä on herättänyt huolen omasta terveydestä. Hänen isänsä ja veljensä menehtyivät molemmat 55-vuotiaina ja hänen äitinsä kuoli 65-vuotiaana.

”Näin 55-vuotiaana motivaatio omasta terveydestä huolehtimiseen on suuri. Elintavoillani haluan näyttää esimerkkiä myös 26-vuotiaalle tyttärelleni, jolle sydän- ja verisuonisairauden voivat periytyä”, Hannele toteaa.